Skapa med trolldeg

TrolldegsskapelserIdag har jag och lilltjejen gjort roliga bakverk av trolldeg! Billigt och kul pyssel, som passar alla åldrar!

Här är receptet på trolldeg (från Jozu salt) ;
Ingredienser:
1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja

Gör så här: Blanda ihop ingredienserna till en smidig lera, börja skapa!
Om du vill spara dina konstverk, torka dem i ugnen i 100 grader i ca 1 timme, låt dem gärna stå i rumstemperatur över natten.
Små figurer går fort att härda i ugnen, och de går bra att måla så fort de svalnat. Måla figurerna med hobbyfärg, dekorera och lacka gärna med klarlack. Här kommer några bilder på våra ”bakverk”. Passar bra till fikaleken i barnrummet!

TrolldegKnåda och rulla, till önskad form. Trolldeg är en härligt smidig deg, tag gärna mer mjöl, om den är kladdig.

TrolldegHär har vi ”bakat” syltkakor, kringlor, bondkakor, bullar, chokladbollar och tårtor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Trolldegssyltkakor Syltkakor med sylt och glasyr. Gör en stor kula, och tryck dit en mindre kula i urgröpningen.
Måla röd färg som sylt, och vitt som krityr.

Trolldegsbullar Kanelbullarna, här har vi rullat en kringla, och först målat helt i ljusbrunt. Därefter  målade vi brunt i fåran, som kanel. Pensla med lack och strö över riktigt pärlsocker. Lägg gärna ”bullen” i en småkaksform eller knäckform.

Skapa en hjärttårta. (Den här tårtan har min 5-åring gjort helt själv). Stansa ut tre hjärtan av olika storlek, tryck ihop dem på höjden, använd gärna lite vatten som lim. Måla önskade färger, dekorera med glitterlim.

Trolldegstårta Färdig hjärttårta, vi la den på ett minitårtpapper från Panduro.

Här har hon helt själv skapat en fantasifull prinsesstårta, så härlig! Forma en tårta, måla den grön, limma fast pärlor, här har vi hittat fina minirosor på Ica Maxi.

TrolldegstårtaFärdig ”Prinsesstårta”

Trolldegskringla Sockerkringla, behöver inte målas, lacka och strö på pärlsocker.

TrolldegskakorGaffelkakor, måla med lite ljusbrun färg i gaffeltrycken, lacka.

TrolldegschokladbollarMåla med chokladbrun färg,  lacka och strö över kokos.

Trolldegsdonuts Donuts eller munkar, här kan man hitta massa roliga bilder på nätet. Vi målade några bruna, med strössel på, några rosa med strössel, några lackade vi och hällde strösocker och pärlströssel över. Lycka till med trolldegsbakandet! Det är ett riktigt kul pyssel, med härligt resultat!

2 comments

  • Katta says:

   Hej Linnea!
   Tack för komplimangen!Troll deg går ju att göra så mycket roligt med!
   Ursäkta att jag svarat så sent! Har jobbat med min andra sida DiySweden..Jag har använt vanlig hobbylack från Panduro, typ Akryl klarlack blank, det går nog bra med Deopagelack också.
   Det funkar nog med det mesta, bara det blir blankt, så man får fast dekorationerna! Lycka till!
   Hälsningar
   Katarina

Kommentera